2012年5月17日木曜日


S herečkou Naoko Taniguchi jsem se seznámil na konci roku 2009, když přišla do Prahy jako stipendistka japonského ministerstva kultury a začala spolupracovat se známým loutkářem Nori Sawou. Zaujal mě na ní poctivý přístup k herectví a snaha o neustálé zdokonolování svého projevu.

Výsledkem ročního pobytu v ČR bylo představení Yodaka v režii Zoji Mikotové a scénografii Yumi Hayashi. Smutný příběh o jestřábovi Yodaka mohli diváci vidět nejen v Praze na dvou festivalech, ale i v Brně, Ostravě nebo v Bratislavě.

Yodaka mě zaujal zajímavým a napínavým příběhem a poetickým vyprávěním v roztomilé češtině. Úspěch Yodaky byl dán pozitivním prolínáním japonského a českého divadelního přístupu, rozdílností kulturních kořenů a zejména pak věrohodností a syrovostí příběhu.

Mám velkou radost, že japonská kulturní nadace Japan Foundation se rozhodla podpořit vznik nového představení "Zlatá rybka" a Naoko Taniguchi se stejným týmem bude opět hrát v České republice!

Na těchto stránkách budeme průběžně informovat o novém představení. A vy, snad naši budoucí diváci, budete moci pozorovat, jak takové představení vzniká.

Přeji Vám hezké dny a budu se těšit na Vaše reakce.

Petr Mráz

organizace a produkce
divadlo Sobota

V Praze, dne 16. května 2012 


0 件のコメント:

コメントを投稿